måndag 28 januari 2013

Pride & Prejudice 200 år!

God kväll!

Idag grattar vi Jane Austens P&P på 200-årsdagen! Pride and Prejudice, på svenska Stolthet & Fördom, publicerades den 28 januari år 1813. 200 år sedan. Vid den tiden visste ingen vem Ms. Austen var. Det var inte förrän efter hennes död år 1817 som det blev känt. På omslaget till boken står det endast "by the author of Sense and Sensibility." Se bild nedan. Först var P&P tänkt att heta First Impressions, men detta ändrade Austen sedan. Det var heller inte förrän i början på 1900-talet som hennes böcker blev stora på riktigt, vilket jag tycker är synd. Man hade ju så gärna velat att hon kunde få uppleva sina egna glansdagar, så att säga.

Det finns tre olika filmadaptioner av P&P. Den första kom ut 1940, den andra 1995 och den tredje och nyaste 2005. Många Austenfans argumenterar för att versionen från 1995 är den bästa. Kanske för att den är väldigt lång (den gjordes som tv-serie av BBC) och gammaldags, vilket gör att fler detaljer från boken kunde inkluderas samt att man verkligen har försökt porträttera originalstoryn på bästa sätt. Det här kan jag förstå, men ändå känns det som att många tycker så bara för att man borde. Det är ju alltid så att det gamla ska vara det bästa osv. Men min åsikt är att filmen från 2005 är bättre. Den är lång men inte för långdragen, den har bättre skådespelare (sorry, Colin Firth) som porträtterar karaktärerna mer trovärdigt, fler vackra utomhusscener, finare kostymer och ett fantastiskt vackert soundtrack. Allt detta är viktigt i ett kostymdrama. Keira Knightley är förstås det bästa med hela filmen. Haha.

Vill man som jag hålla sig kvar i Austen-världen en stund så kan man klicka på den här länken och läsa olika artiklar som rör P&P, och man kan även lyssna på en Austen-spellista på Spotify. Lol.

Vill man höra soundtracket till världens bästa film så klickar man här nere. Dawn, Georgiana, Arrival to Netherfield och The Secret Life of Daydreams är mina favoriter. Enjoy ;)

Jean-Yves Thibaudet – Pride and Prejudice


 



 

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar